Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Weblog

 Welkom op het weblog van BINNO!

De artikelen die je hier vindt vormen een reisgids van het Nederland van de toekomst. Ga goed voorbereid op deze ontdekkingstocht en vindt hier relevante informatie over jouw te kiezen bestemming. Lees over de geschiedenis van nieuwe Nederland. Dompel je onder in de cultuur van participerende Nederlanders en terugtredende gemeenten. En raak bekend met haar unieke politieke en institutionele landschap.

Heb je een goed beeld van je bestemming, weet je welke delen jij absoluut niet wil missen en welke route voor jou de beste keuze is, verdiep je dan ook in de reistips van de BINNO adviseurs die ingaan op de mogelijke vervoersmiddelen en onmisbare bagage. Het Nederland van de toekomst is namelijk niet zomaar te bereiken en is nog lang niet volledig ontsloten. De infrastructuur is nog in aanbouw en de paden moeten nog worden uitgesleten. Een georganiseerde busreis is dus niet mogelijk. Afhankelijk van het eigen politieke klimaat en lokale omstandigheden zal jouw gemeente haar eigen unieke reis moeten ondernemen. Maar met een slim ingepakte rugtas en een gedegen voorbereiding helpen wij jouw gemeente op weg.

 

Ga jij mee dit prachtige land van besturingsinnovatie verkennen?

Grote kans dat je de lokale bevolking uitspraken hoort doen als ‘samen met de inwoners’, ‘ loslaten’, ‘zelforganisatie’, ‘regiegemeente’, ‘minder regels’, e.d. naast de bekende als ‘burgerparticipatie’ en ‘zelfredzaamheid’. Gemeenten in het Nederland van de toekomst zijn van mening dat burgers het zelf willen en kunnen doen. Af en toe kom je termen tegen als de participatiesamenleving of de netwerksamenleving. De samenleving van het Nederland van de toekomst vraagt blijkbaar om een andere opstelling van gemeenten.

De gemeenten worden overladen met adviezen over hoe zij zich moeten opstellen in de huidige samenleving. Zo raadde bijvoorbeeld de voormalig voorzitter van de VNG gemeenten aan ‘op hun handen te gaan zitten’. En adviseert de denktank van de VNG gemeenten ‘te improviseren en te experimenteren’.

 

Is er een 'aardverschuiving' gaande in gemeenteland?

  • Zijn de bezuinigingen met de bijbehorende kerntakendiscussies en de transitie in het sociale domein de oorzaak van deze ‘verschuiving’?
  • Zijn het alleen nog mooie woorden of laten gemeenten echt al los en hoe en tot hoever doen ze dat?
  • En wat betekent dat voor onze rechtstaat, onze democratie en ‘het algemeen belang’?

Dit roept bij ons allereerst de vraag op, of burgers/ inwoners hierop zitten te wachten? Ja er zijn burgers die uit onvrede met het overheidsbeleid het heft zelf in handen nemen. Ja, de samenleving is drastisch aan het veranderen. Maar vraagt de huidige samenleving van de gemeenten om los te laten of terug te treden? Waar heeft de (/ een leefbare) samenleving behoefte aan?

En dan komt tegelijkertijd onze tweede vraag naar boven, namelijk hoe responsief kan de gemeente op de samenleving zijn? Wat is de speelruimte van de gemeente om los te laten? Hoe zit het dan met verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden? Mogen gemeenten onderling gaan verschillen?

 

Aan de slag

Kortom, gemeenten voelen dat de samenleving een andere opstelling van de gemeente vraagt/ gaat vragen. Een aantal gemeenten geven blijk van een bewustzijn dat er iets aan het veranderen is en dat zij hierop in ieder geval op een of andere manier moeten reageren.

Maar, dit vraagt niet elkaar napraten, zodat elke zich respecterende coalitie in ieder geval de bekende uitspraken doet, maar echt een nadere politieke bezinning. Bezint eer ge begint!

 

Discussieer jij mee? Met ons en met elkaar?

In ons weblog begeleiden de adviseurs van BINNO je bij jullie ontdekkingstocht en onderweg zullen zij deze en andere vragen aan de orde stellen en hun reisgids (concepten) met jou delen. Maar ook wij ontdekken nog dagelijks nieuwe kanten van een zich ontwikkelend Nederland en zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Jouw mening, ideeën en ervaringen stellen wij daarom zeer op prijs! Jouw input is wat ons en je gemeentecollega’s betreft onmisbaar!

 

Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe blogs? Volg ons op LinkedIn

Artikelen

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?